Nowa Publikacja Naukowa w Grupie Badawczej Analityka!

Z przyjemnością informujemy o naszej nowej publikacji pod tytułem „Evaluation of Cellulase, Pectinase and Hemicellulase Effectiveness in Extraction of Phenolic Compounds from Grape Pomace” (DOI: 10.3390/ijms252413538) w International Journal of Molecular Sciences, związanej z projektem badawczym „Wpływ warunków hydrolizy enzymatycznej wspomaganej ultradźwiękami na zawartość wolnych i związanych związków fenolowych w ekstraktach z wytłoków winogron”, realizowanym w ramach konkursu MINIATURA 7.

Nowa Publikacja Naukowa w Grupie Badawczej Analityka!

Głównym celem tego projektu jest zbadanie, jak zastosowanie enzymów oraz ultradźwięków wpływa na wydajność ekstrakcji związków fenolowych z odpadów powstających podczas produkcji wina, czyli wytłoków winogron. Dzięki temu podejściu możemy skuteczniej odzyskiwać cenne składniki, które są często marnowane.


W wyniku przeprowadzonych badań opracowano publikację, w której oceniono efektywność enzymów: celulazy, pektynazy i hemicelulazy w procesie zwiększania wydajności ekstrakcji związków fenolowych. Wyniki wykazały, że zastosowanie tych enzymów znacząco przyczynia się do efektywnego odzyskiwania wartościowych składników z wytłoków winogron, co otwiera nowe możliwości dla ich waloryzacji.


Rezultaty naszych badań mają potencjał przyczynić się do opracowania bardziej zrównoważonych i ekonomicznie opłacalnych strategii ponownego wykorzystania odpadów winiarskich. Temat ten jest szczególnie istotny w kontekście zrównoważonego rozwoju i minimalizacji odpadów w przemyśle spożywczym.


Zapraszamy do zapoznania się z naszą publikacją i wspólnego odkrywania innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie ekstrakcji związków fenolowych!