Badania pozostałości pestycydów
Współczesna produkcja rolna to wydajne i wysokojakościowe uprawy zbóż, warzyw czy owoców. Dla utrzymania produkcji zaspokajającej potrzeby społeczeństwa niezbędna jest ochrona upraw przed zagrożeniami biotycznymi, takimi jak szkodniki zwierzęce, patogeny roślinne, grzyby oraz choroby roślin. Skuteczną ochroną przed wymienionymi zagrożeniami są środki ochrony roślin, których substancje czynne eliminują niepożądane organizmy zarówno na powierzchni, jak i wewnątrz tkanek roślin uprawnych.
Mimo wysokiej skuteczności chemicznych środków ochrony roślin istnieje znaczne ryzyko pozostawania pozostałości substancji czynnych w uprawach. Skutkiem tego może być obecność pestycydów w żywności przetworzonej przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz w paszach dla zwierząt hodowlanych, co prowadzi do ich przenikania do produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso. Dodatkowo, pestycydy mogą również trafiać do miodu, gdy pszczoły mają kontakt z zanieczyszczonymi roślinami. Istnieje także ryzyko przedostawania się pestycydów do wód gruntowych i powierzchniowych, co stwarza zagrożenie dla ekosystemów wodnych oraz bezpieczeństwa wody pitnej.
Parlament Europejski i Rada w rozporządzeniu nr 396/2005 dotyczącym najwyższych dopuszczalnych poziomów (NDP) pozostałości pestycydów w żywności i paszach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, określiły maksymalne limity dla tych substancji. Rozporządzenie to, stanowi, że produkty zawierające pozostałości pestycydów przekraczające ustalone NDP nie mogą być wprowadzane do obrotu na terenie Unii Europejskiej.
Nasze usługi obejmują:
Badanie pozostałości pestycydów z wykorzystaniem techniki LC-MS/MS (materiał roślinny, zwierzęcy, woda, miód i ILV) | Metody własne |
Badanie pozostałości pestycydów z wykorzystaniem techniki GC-MS lub GC-MS/MS (materiał roślinnych, zwierzęcy, woda, miód i ILV) | Metody własne |
Przygotowanie próbek roślinnych | PN-EN 15662:2018-06 |
Monitorowanie pozostałości pestycydów w żywności jest niezbędne ze względu na przypadki przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów (NDP) oraz obecność pestycydów, które zostały zakazane lub wycofane z obrotu na terenie Unii Europejskiej.
W celu weryfikacji metod analitycznych stosowanych przez Zleceniodawcę, a także potwierdzenia, że spełniają one odpowiednie standardy międzynarodowe oraz regulacyjne, wykonujemy również niezależne badania walidacyjne (ang. Independent Laboratory Validation, ILV).
Kontakt
mgr inż. Magdalena Zarębska
tel.: +48 77 487 3552
e-mail: magdalena.zarebska@icso.lukasiewicz.gov.pl
dr Ewa Nowakowska-Bogdan
tel.: +48 77 487 3414
e-mail: ewa.nowakowska@icso.lukasiewicz.gov.pl