Opracowanie ekologicznego biostymulatora na bazie pochodnych oleju lnianego głównie dla upraw lokalnych winorośli

PROJEKT DOFINANSOWANY W RAMACH ŚRODKÓW z Programu Fundusze Europejskie dla Lubuskiego 2021-2027, Priorytet 1 Fundusze Europejskie dla lubuskiej gospodarki, Działania 1.1 Badania i innowacje, II. Typ projektu – Inwestycje w infrastrukturę przedsiębiorstw i III. Typ projektu – Wsparcie działalności B+R przedsiębiorstw – projekty modułowe.
Projekt partnerski:
- OLLEN POL Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością – Wnioskodawca
- Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Ciężkiej Syntezy Organicznej “Blachownia” – Partner
Wartość projektu: 391.129,40 zł
Kwota dofinansowania: 295.748,60 zł
Wartość prac Łukasiewicz – ICSO “Blachownia”: 165.996,49 zł
Dofinansowanie dla Łukasiewicz – ICSO “Blachownia”: 141 097,02 zł
Okres realizacji: 01.08.2024 – 31.12.2025
Opis projektu:
W projekcie zostanie wytworzony i przebadany nowatorski, ekologiczny biostymulator, ukierunkowany na zwalczanie mączniaka, czyli szkodnika występującego głównie na plantacjach winorośli, szczególnie uciążliwego i trudnego do wyeliminowania, powodującego duże straty w plonach. Biostymulator wykorzystywać będzie naturalne właściwości ochronne lnu, których działanie wzmocnione zostanie dodatkowo wytypowanymi nano-cząsteczkami metali. Bazą biostymulatora są produkty otrzymywane w procesie estryfikacji oleju lnianego. Otrzymany biostymulator będzie naturalny i nieszkodliwy dla środowiska oraz ulegający biodegradacji w krótkim okresie czasu.
W ramach Projektu prowadzone będą prace B+R obejmujące opracowanie optymalnego składu biostymulatora oraz badania jego skuteczności w warunkach laboratoryjnych i polowych.
Grupa docelowa:
Głównym odbiorcą efektów projektu będą plantatorzy winorośli oraz osoby fizyczne uprawiające winorośle na niedużą skalę, na własny użytek. W związku tym, że województwo lubuskie słynie z winnic, Wnioskodawcy znany jest problemy z jakimi borykają się plantatorzy w kwestii mączniaka i braku naturalnych środków chroniących rośliny i uprawy przed nim oraz obawami przed stosowaniem chemicznych środków ochrony roślin, które niekorzystnie wpływają na walory zdrowotne produktów oraz środowisko naturalne.
Ponadto, z poczynionego przez Wnioskodawcę rozpoznania problemu wynika, że mączniak stanowi również zagrożenie dla warzyw i roślin ozdobnych, uprawianych w przydomowych ogródkach, obniżając uzyskiwane plony i walory ozdobne. Dlatego prace i badania prowadzone są również w kierunku ochrony roślin dwuliściennych, zwiększając tym samym grupę odbiorców.
Cel projektu:
Celem główny Projektu jest – uzyskanie ekologicznego biostymulatora do zwalczania mączniaka, na bazie związków cyjanogennych naturalnie występujących w nasionach lnu.
Projekt realizowany jest po kątem wzmocnienia potencjału Wnioskodawcy i wprowadzenia innowacyjnych rozwiązań.
Rezultaty:
Efektem końcowym realizacji Projektu będzie możliwość dywersyfikacji oferty produktowej Wnioskodawcy z poszanowaniem środowiska naturalnego i zaspokojeniem potrzeb plantatorów i hodowców winorośli, przy wykorzystaniu produktu ubocznego z produkcji NNKT Omega.
Kontakt
dr Marek Lukosek
tel.: +48 77 487 34 70
kom.: +48 664 718 932
e-mail: marek.lukosek@icso.lukasiewicz.gov.pl
Hanna Jaśkowska
tel.: +48 77 487 37 40
e-mail: hanna.jaskowska@icso.lukasiewicz.gov.pl