Nowa generacja detergentów o wysokiej zdolności usuwania pozostałości pestycydów z powierzchni owoców i warzyw

Nowa generacja detergentów o wysokiej zdolności usuwania pozostałości pestycydów z powierzchni owoców i warzyw

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ ZE ŚRODKÓW EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Priorytet IV: ZWIĘKSZENIE POTENCJAŁU NAUKOWO – BADAWCZEGO. Działanie 4.1: Badania naukowe i prace rozwojowe. Poddziałanie 4.1.4 “Projekty aplikacyjne”.

Instytucja pośrednicząca: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, www.ncbr.gov.pl

Nazwa beneficjenta: Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Ciężkiej Syntezy Organicznej ”Blachownia”

Partnerzy projektu:

  • InventionBio S. A.
  • Wiesław Hreczuch MEXEO


Nr umowy o dofinansowanie: POIR.04.01.04-00-0112/19-00

Wartość projektu: 5 221 295,62 zł

Kwota dofinansowania: 4 736 455,57 zł

Okres realizacji: 01.10.2020 – 31.12.2023

Cel projektu:

Celem projektu było opracowanie nowej generacji detergentów przeznaczonych do mycia owoców i warzyw, charakteryzujących się wysoką zdolnością usuwania pozostałości pestycydów.

Koncepcja badań została opracowana i zrealizowana przez prof. dr hab. inż. Tomasza Wasilewskiego i dr Zofię Hordyjewicz-Baran. Przy projektowaniu składu detergentów zostały wykorzystane unikalne zachowania się surfaktantów niejonowych w układach wodnych, polegające na nadzwyczajnej intensyfikacji ich aktywności powierzchniowej i solubilizacyjnej w bezpośrednim pobliżu temperatury zmętnienia kąpieli myjącej.

Istotą opracowanych rozwiązań jest połączenie zarówno niezwykle wysokiej skuteczność działania opracowanych detergentów z ograniczeniem do minimum niekorzystnego oddziaływania na zdrowie człowieka (redukcja działania drażniącego i wysuszającego względem skóry rąk) oraz na środowisko naturalne (wysoka biodegradowalność).

Współpraca z każdym z partnerów projektu pozwoliła na otrzymanie detergentów o ukierunkowanym zastosowaniu. Wspólnie z InventionBio sp. z o.o. zostały opracowane preparaty adresowane do klientów indywidualnych, przeznaczone do stosowania w gospodarstwach domowych. We współpracy z Wiesław Hreczuch MEXEO opracowano preparaty do zastosowań przemysłowych, skierowane głównie do przetwórców warzyw i owoców.

Projekt znajduje się w fazie wdrożenia rezultatów badań.

Kontakt

prof. dr hab. inż. Tomasz Wasilewski – opiekun naukowy

e-mail: tomasz.wasilewski@icso.lukasiewicz.gov.pl

dr Zofia Hordyjewicz-Baran – kierownik B+R

tel. +48 77 487 31 12
e-mail: zofia.hordyjewicz@icso.lukasiewicz.gov.pl

Iwona Piebiak – opiekun administracyjno-księgowy

tel. + 48 77 487 31 03
e-mail: iwona.piebiak@icso.lukasiewicz.gov.pl

[ninja_form id=17]

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds