Opracowanie prozdrowotnego napoju RTD typu Cold Brew o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających

Opracowanie prozdrowotnego napoju RTD typu Cold Brew o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających

Projekt realizowany w ramach Programu FENG Ścieżka SMART – Projekty realizowane w konsorcjach.

Konsorcjum:

  • Hard Beans Sp. z o.o. – Lider projektu
  • Łukasiewicz – Instytut Ciężkiej Syntezy Organicznej ”Blachownia” – konsorcjant

Wartość projektu: 2 882 641,01 zł

Kwota dofinansowania: 2 131 970,57 zł

Dofinansowanie dla Łukasiewicz – ICSO “Blachownia”: 575 200,00 zł

Cel projektu:

Przedmiotem projektu jest przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych w obowiązkowym module B+R których efektem ma być opracowanie i wdrożenie prozdrowotnego napoju RTD typu cold brew o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających i wysokiej akceptacji sensorycznej sporządzonego na bazie cascary i naturalnych dodatków.

Właściwości przeciwutleniające tzw. cascary (hiszp. skórka) tj. miąższu owoców kawowca, zostały potwierdzone w toku prób wstępnych. Cechą wyróżniającą docelowy produkt będzie ponadto naturalny skład a także zastosowanie opatentowanej technologii przyspieszonej ekstrakcji na zimno, co przełoży się na wysoką dostępność produktu zarówno w kontekście cenowym jak i geograficznym.

Projekt obejmuje 5 zadań. W fazie badań przemysłowych w zadaniach 1-3 ocenie podlegają właściwości zdrowotne i stabilność biologiczna (w zadaniu 2 również sensoryczne) ekstraktu z cascary bez i z zastosowaniem obróbki wstępnej surowca. W fazie eksperymentalnych prac rozwojowych, w zadaniu 4 prowadzone będą badania utrwalania i próby przechowalnicze oraz ocena sensoryczna proponowanych receptur napojów. W zadaniu 5 przeprowadzony zostanie charakterystyka ostatecznego składu opracowanych napojów i ich właściwości prozdrowotnych po utrwaleniu.

Rezultat projektu stanowić będzie receptura napoju prozdrowotnego RTD na bazie cascary i naturalnych dodatków oraz metoda jego produkcji. Ostatecznymi odbiorcami mają być osoby narażone na choroby cywilizacyjne, które będą mogły sięgnąć po dostępne i przystępne cenowo napoje oparte o bioaktywne substancje pochodzenia naturalnego o zidentyfikowanym i korzystnym działaniu profilaktycznym. Wysoka zawartość polifenoli i wysoki potencjał przeciwutleniający pozwoli na neutralizowanie wolnych rodników tlenowych powstających w wyniku niekorzystnego wpływu środowiska, a tym samym zwiększy zdolność do zapobiegania wielu powikłaniom zdrowotnym, opóźni procesy starzenia i zmniejszy ryzyko zachorowania na nowotwory.

Projekt obejmować będzie wyłącznie moduł B+R jako obligatoryjny, bez modułów fakultatywnych.

Kontakt

dr inż. Renata Kulesza

tel.: +48 77 487 35 68
kom.: +48 664 718 941
e-mail: renata.kulesza@icso.lukasiewicz.gov.pl 

[ninja_form id=17]

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds